Sałatka z dynią i komosą ryżową

  • 4
  • 45 minut
Składniki:

Pieczona dynia:

  • ½ małej dyni
  • 1 czerwona cebula
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek Rustica

Sos:

  • ¼ szklanki oliwy z oliwek Rustica
  • 4 łyżki octu balsamicznego Rustica
  • 1 łyżeczka musztardy dijon Rustica
  • 2 łyżki syropu klonowego Tables du Monde
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu

Pozostałe składniki sałatki:

  • 100 g świeżego szpinaku
  • ½ szklanki komosy ryżowej
  • ½ szklanki żurawiny suszonej Tablier Blanc
  • ½ owoca granatu
  • 100 g sera feta Les Croises
  • ½ szklanki orzechów włoskich Tablier Blanc
Sposób przygotowania:
  1. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Dynię obrać, pozbawić pestek i pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w grubą kostkę. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć dynię i cebulę. Skropić oliwą, przyprawić solą i pieprzem.
  2. Warzywa piec około 25-30 minut do zarumienienia. Odstawić do ostygnięcia.
  3. Przygotować sos: czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.
  4. Komosę dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą. Odsączyć, a następnie ugotować w 1 szklance wody.
  5. Do miski wrzucić ugotowaną i ostudzoną komosę, ostudzoną dynię z cebulą, szpinak, posiekane orzechy, żurawinę i ziarenka granatu. Wymieszać. Na wierzch pokruszyć ser feta.

Polecamy
Ustawienia ciastek
Ustawienia ciastek
Korzystamy z plików cookies.
Dostosuj Odrzuć wszystko Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody.
Tutaj możesz zmienić ustawienia zgód. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek