Ciasto daktylowe

  • 12
  • 1 godzina 30 minut
Składniki:
  • 175 g daktyli Tablier Blanc
  • ¾ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 60 g masła
  • 170 g cukru brązowego
  • 1 jajko Polska Kurka
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Tablier Blanc
  • 60 g migdałów Tablier Blanc

Składniki na krem:

  • 150 g mascarpone Les Croises
  • 100 g śmietanki 36%
  • cukier puder

Dodatkowo do dekoracji:

  • 30 g migdałów Tablier Blanc
Sposób przygotowania:
  1. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Dno tortownicy o średnicy ok. 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia a boki wysmarować masłem i oprószyć mąką.
  2. Daktyle pokroić na drobne kawałki. Ułożyć w misce, posypać sodą i zalać 200 ml wrzącej wody. Odstawić na 5 minut.
  3. Miękkie masło ubić razem z cukrem. Dodać jajko i wymieszać. Następnie dodać daktyle razem z wodą, krótko wymieszać.
  4. Dodać przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia, oraz posiekane migdały. Wymieszać do połączenia się składników.
  5. Piec 75 minut.  Po upieczeniu ciasto odstawić na 10 minut. Następnie zdjąć obręcz i wystudzić na kratce.
  6. Przygotować krem. Zmiksować mascarpone przez 30 sekund. Następnie dodać śmietankę i ubić. Dosłodzić cukrem pudrem.
  7. Ostudzone ciasto udekorować kremem i posiekanymi migdałami.
Polecamy
Ustawienia ciastek
Ustawienia ciastek
Korzystamy z plików cookies.
Dostosuj Odrzuć wszystko Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody.
Tutaj możesz zmienić ustawienia zgód. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek