Pierś z indyka faszerowana szpinakiem, suszonym pomidorami i serem feta

  • 10
  • 90 minut
Składniki:
  • 1 pierś z indyka
  • 12 plastrów szynki parmeńskiej Saint-Azay
  • 250 g mrożonego szpinaku Notre Jardin
  • 12 suszonych pomidorów Rustica
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 g sera feta Les Croises
  • oliwa z oliwek Rustica
  • pieprz
Sposób przygotowania:
  1. Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
  2. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek. Na rozgrzany tłuszcz dodać drobno posiekany czosnek, a po minucie dodać rozmrożony szpinak. Przyprawić solą i pieprzem. Smażyć kilka minut do odparowania płynu.
  3. Filet z indyka nadkroić i rozłożyć, tak, żeby utworzył duży prostokąt. Mięso włożyć pomiędzy folię spożywczą i rozbić tłuczkiem formując prostokąt. Mięso przyprawić pieprzem z dwóch stron i skropić oliwą.
  4. Płat indyka rozłożyć na folii, na połowie ułożyć warstwę przestudzonego szpinaku, na szpinak pokruszyć ser feta, oraz ułożyć suszone pomidory. Zwinąć wszystko w roladę. 
  5. Z plastrów szynki ułożyć prostokąt. Na brzegu ułożyć mięsną roladę i rolując roladę owinąć ją w szynkę.
  6. Roladę przełożyć na blachę wysmarowaną oliwą z oliwek. Z wierzchu roladę posmarować cienką warstwą oliwy.
  7. Piec roladę w temperaturze 200 stopni przez pierwsze 30 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec kolejne 30 minut.
  8. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, a mięso zostawić jeszcze w gorącym piekarniku na 10 minut.
  9. Mięso wyjąć z piekarnika. Odczekać 5 minut, a następnie pokroić w plastry i podawać.
Polecamy
Ustawienia ciastek
Ustawienia ciastek
Korzystamy z plików cookies.
Dostosuj Odrzuć wszystko Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody.
Tutaj możesz zmienić ustawienia zgód. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek