Orzechowa szarlotka z żurawiną

Składniki: Składniki na kruche ciasto:
  • 1 i 1/4 szklanki orzechów laskowych TABLIER BLANC
  • 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu RUSTICA
  • 1 i 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • pół szklanki cukru pudru
  • 3 duże żółtka
  • 230 g masła, zimnego, pokrojonego w kostkę
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Składniki na nadzienie jabłkowe:
  • 2 kg jabłek, obranych i pokrojonych w grubsze plasterki
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu TABLIER BLANC
  • 40 g masła
  • 1/4 szklanki cukru trzcinowego TEVA
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • pół szklanki suszonej żurawiny TABLIER BLANC
Dodatkowo:
  • 2 łyżki bułki tartej
  • szczypta soli
  • 3 białka
  • 100 g drobnego cukru do wypieków
  • cukier puder
Sposób przygotowania:
  1. Orzechy bez skórki zmiksować w malakserze na drobny piasek. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy, cukier puder i dokładnie zmiksować do połączenia. Dodać masło, żółtka, ekstrakt z wanilii. Dokładnie zmiksować do otrzymania gładkiego, kruchego ciasta.
  2. Ciasto owinąć w folią spożywczą. Schować do zamrażarki na około 3 godziny.
  3. W tym czasie przygotować nadzienie jabłkowe.
  4. Jabłka wymieszać z sokiem z cytryny.
  5. Na dużej patelni umieścić masło, cynamon i brązowy cukier. Podgrzać, do roztopienia masła, wymieszać. Dorzucić jabłka, żurawinę, wymieszać. Gotować, kilka minut do odparowania większości soku. 3 łyżki soku z patelni przelać do szklanki, wymieszać ze skrobią ziemniaczaną, dodać na sam koniec do jabłek, wymieszać. Całkowicie wystudzić.
  6. Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia.
  7. Połowę kruchego ciasta zetrzeć na spód blachy, palcami ugnieść na dnie formy. Wyrównać. Posypać 2 łyżkami bułki tartej. Wyłożyć jabłka, wyrównać.
  8. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier, łyżka po łyżce. Ubitą pianę wyłożyć na jabłka, wyrównać. Na górę zetrzeć na tarce kruche ciasto.
  9. Piec w temperaturze 175ºC przez około 50 minut. Studzić w lekko uchylonym piekarniku.
  10. Ostudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem.
Polecamy
Ustawienia ciastek
Ustawienia ciastek
Korzystamy z plików cookies.
Dostosuj Odrzuć wszystko Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody.
Tutaj możesz zmienić ustawienia zgód. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek