Keks

Składniki:
  • 100 g suszonych fig
  • 100 g suszonych moreli TABLIER BLANC
  • 50 g rodzynek TABLIER BLANC
  • 50 g suszonej żurawiny TABLIER BLANC
  • 50 g suszonych śliwek TABLIER BLANC
  • 50 g daktyli TABLIER BLANC
  • 50 suszonych gruszek
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 500 g mąki
  • 250 g miękkiego masła
  • 200 g cukru
  • 4 jajka POLSKA KURKA
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 laska wanilii
  Lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  Do dekoracji:
  • Suszone pączki róż
Sposób przygotowania:
  1. Piekarnik nagrzać do 170 stopni.
  2. Bakalie połączyć z łyżką mąki i dokładnie wymieszać.
  3. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
  4. Masło ubić z cukrem na jasną i puszystą masę. Następnie dodawać po jednym jajku cały czas miksując. Kolejno dodać mleko i ziarenka wanilii.
  5. Do masy dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia, łyżka po łyżce. Na koniec dodać bakalie i wymieszać wszystko łyżką.
  6. Ciasto wyłożyć do formy na keks wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 70 minut.
  7. Z cukru pudru, wody i soku z cytryny przygotować lukier. Keks udekorować lukrem i suszonymi pączkami róż.

 

Polecamy
Ustawienia ciastek
Ustawienia ciastek
Korzystamy z plików cookies.
Dostosuj Odrzuć wszystko Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody.
Tutaj możesz zmienić ustawienia zgód. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek