Ciasto czekoladowe bez mąki

Składniki:
  • 200 g czekolady gorzkiej TABLETTE D'OR
  • 100 g masła LES CROISES
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego TEVA
  • 3 jajka POLSKA KURKA
  • 1/3 szklanki kakao WM
  • 1/2 łyżeczka soli RUSTICA
Polewa:
  • 100 g czekolady gorzkiej TABLETTE D'OR
  • 1/2 szklanki ekstraktu z miąższu kokosa TABLES DU MONDE
Sposób przygotowania:
  1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Dno tortownicę o średnicy ok 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Czekoladę drobno posiekać W garnuszku rozpuścić masło. Do gorącego masła dodać posiekaną czekoladę, odczekać chwilę, a następnie dokładnie wymieszać do rozpuszczenia się czekolady. Dodać cukier, jajka, kakao i sól i wymieszać.
  2. Masę przelać do formy i piec około 30 minut. Wystudzić.
  3. Przygotować polewę: czekoladę drobno posiekać. Z mleka kokosowego oddzielić gęstą białą część, podgrzać w garnuszku. Kiedy mleko sie zagotuje dodać czekoladę, odczekać chwilę a następnie wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji.  Na ciasto wylać polewę czekoladową i schłodzić przez około 2 godziny.
Polecamy
Ustawienia ciastek
Ustawienia ciastek
Korzystamy z plików cookies.
Dostosuj Odrzuć wszystko Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody.
Tutaj możesz zmienić ustawienia zgód. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek