Zapiekane jajka

Składniki:
  • 8 jajek POLSKA KURKA
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 30 g boczku TRADILEGE
  • 30 g szynki długo dojrzewającej SAINT-AZAY
  • 50 g gorgonzoli LES CROISES
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek KWINTESENCJA SMAKU
  • sól RUSTICA
  • pieprz RUSTICA
  • świeży szczypiorek
  • pomidorki koktajlowe
Sposób przygotowania:
  1. Na patelni rozgrzać oliwę. Dodać czosnek pokrojony w plasterki i podsmażać około 1 minuty, dodać szpinak i smażyć aż starci swoją objętość. Przyprawić bardzo delikatnie solą i pieprzem.
  2. Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni.
  3. Na dno kokilek wyłożyć pokrojoną drobno szynkę. Następnie dodać szpinak i wbić ostrożnie po 2 jajka do każdej kokilki. Na wierzchu rozkruszyć ser i posypać boczkiem. Doprawić odrobiną soli i świeżo mielonym pieprzem.
  4. Piec w temperaturze 200 stopni około 16 minut, aż białka jaj będą ścięte. Podawać gorące udekorowane szczypiorkiem i pomidorkami koktajlowymi.
Polecamy
Ustawienia ciastek
Ustawienia ciastek
Korzystamy z plików cookies.
Dostosuj Odrzuć wszystko Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody.
Tutaj możesz zmienić ustawienia zgód. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek