Curry z kurczaka z mango i ryżem

Składniki:
  • 500 g mięsa kurczaka bez kości (z udek lub piersi)
  • 1 cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki curry w proszku
  • 2 łyżki posiekanego drobno świeżego imbiru
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki papryki mielonej ostrej RUSTICA
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 250 g osączonego mango w lekkim syropie FRUIT STAR
  • 2 łyżki oleju RUSTICA
  • sól i pieprz
  • 250 g ryżu białego długoziarnistego tajskiego COMPTOIR DU GRAIN
Sposób przygotowania:
  1. Mięso oczyścić ze skóry i błon i pokroić w kostkę. Lekko osolić.
  2. Na głębokiej patelni rozgrzać olej. Wrzucić pokrojoną w paski paprykę, chwilę smażyć.
  3. Dodać posiekaną cebulę i czosnek i smażyć mieszając 2-3 minuty.
  4. Dodać imbir oraz przyprawy – curry, kmin rzymski i paprykę mieloną ostrą.
  5. Kiedy przyprawy zaczną wydzielać intensywny aromat, dodać mięso kurczaka i smażyć mieszając kolejne 3 minuty.
  6. Dodać mango oraz mleczko kokosowe.
  7. Przyprawić solą i pieprzem i dusić na małym ogniu około 10 minut, aż mięso będzie ugotowane.
  8. W międzyczasie ugotować ryż według przepisu na opakowaniu.
  9. Podawać gorący z gotowym curry z kurczaka.
Polecamy
Ustawienia ciastek
Ustawienia ciastek
Korzystamy z plików cookies.
Dostosuj Odrzuć wszystko Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody.
Tutaj możesz zmienić ustawienia zgód. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek