Sałata z szynką włoską, gruszką i serem pleśniowym

Składniki:
  • 1 op. (50 g) szynki włoskiej długodojrzewającej w plastrach SAINT-AZAY
  • ½ op. (ok. 50 g) sera pleśniowego (np. Roquefort) LES CROISES
  • 4 garście mieszanki sałat NOTRE JARDIN
  • 1 gruszka
  • garść łuskanych orzechów włoskich TABLIER BLANC
  • 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia BIO VILLAGE
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka miodu wielokwiatowego NID D’ABEILLE (lub do smaku)
  • sól (do smaku)
Sposób przygotowania:
  1. Obraną i wydrążoną z gniazda nasiennego gruszkę pokroić w dużą kostkę – skropić sokiem z ½ cytryny. Szynkę podzielić na szerokie paski.
  2. Na półmisku rozłożyć sałatę, kawałki szynki, gruszki, oraz niewielkie kawałeczki sera pleśniowego. Posypać orzechami włoskimi.
  3. Przygotować dressing: wlać do słoiczka oliwę, sok z ½ cytryny, miód i szczyptę soli (do smaku)– wymieszać energicznie, aby składniki połączyły się, tworząc emulsję. Bezpośrednio przed podaniem skropić sałatę dressingiem.
Polecamy
Ustawienia ciastek
Ustawienia ciastek
Korzystamy z plików cookies.
Dostosuj Odrzuć wszystko Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody.
Tutaj możesz zmienić ustawienia zgód. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek