Zupa cytrynowa z serowymi pulpetami

Składniki:
  • 1 1/2 łyżki oliwy z oliwek KWINTESENCJA SMAKU
  • 1 szklanka pokrojonych w plasterki marchewek
  • 1 szklanka selera naciowego pokrojonego w kostkę
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku rozdrobnione
  • 100 g świeżego jarmużu
  • 1 puszka fasoli WM
  • 1 1/2 -2 litrów bulionu drobiowego
  • skórka i sok z 1 cytryny
  • 1/4 łyżeczki płatków chilli
  • sól
  • pieprz
  Składniki na pulpety:
  • 400 g mięsa mielonego z indyka
  • 1/4 szklanki bułki tartej
  • 6 łyżek sera Grano Padana LES CROISES
  • 1 jajko
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego RUSTICA
  • oliwa z oliwek KWINTESENCJA SMAKU
  Do podania:
  • ser Grano Padana LES CROISES
  • natka pietruszki
  • plasterki cytryny
Sposób przygotowania:
  1. Piekarnik nagrzać do 190 stopni.
  2. Przygotować pulpety: Wymieszać razem mięso, bułkę tartą, jajko, ser i posiekaną drobno natkę pietruszki. Doprawić solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Wszystko dokładnie wymieszać. Dłonie nasmarować oliwą z oliwek i formować małe pulpety. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 20-25 minut.
  3. W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę. Dodać cebulę i smażyć na średnim ogniu kilka minut. Następnie dodać czosnek i smażyć 30 sekund. Następnie dodać marchewkę i seler naciowy i smażyć kilka minut, co jakiś czas mieszając, tak, żeby warzywa się zarumieniły.
  4. Dodać bulion, zagotować i gotować około 5 minut, następnie dodać jarmuż, odsączoną z zalewy fasolę, pulpety, skórkę i sok z cytryny, oraz płatki chilli i gotować kolejne 5 minut.
  5. W razie potrzeby doprawić.
  6. Podawać z dodatkową porcją sera, posiekaną natką pietruszki, oraz plasterkami cytryny.
Polecamy
Ustawienia ciastek
Ustawienia ciastek
Korzystamy z plików cookies.
Dostosuj Odrzuć wszystko Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody.
Tutaj możesz zmienić ustawienia zgód. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek