Tost z hummusem i pomidorkami karmelizowanymi (wegański)

Składniki:
  • 5 kawałków chleba pszennego
  • 1 opakowanie hummusu PIC'EXPRESS
  • 5 gałązek pomidorków czereśniowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki octu balsamicznego RUSTICA
  • 4 łyżki oliwy z oliwek KWINTESENCJA SMAKU
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • listki bazylii
  • orzeszki piniowe TABLIER BLANC
Sposób przygotowania:
  1. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni (najlepiej z funkcją grilla).
  2. Orzechy piniowe uprażyć na suchej patelni.
  3. Ząbki czosnku rozdrobnić, dodać sól, pieprz, 2 łyżki oliwy i ocet balsamiczny. Dokładnie wymieszać. Pomidorki wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, polać winegretem i piec około 20 minut, aż pomidorki staną się miękkie i błyszczące.
  4. Kawałki chleba posmarować oliwą z oliwek. Opiec w piekarniku.
  5. Opieczone kawałki chleba posmarować grubą warstwą hummusu, na hummus wyłożyć upieczone pomidorki, polać delikatnie winegretem pozostałym z pieczenia. Udekorować listkami bazylii i orzechami piniowymi.
Polecamy
Ustawienia ciastek
Ustawienia ciastek
Korzystamy z plików cookies.
Dostosuj Odrzuć wszystko Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody.
Tutaj możesz zmienić ustawienia zgód. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek