Tortille pszenne z falafelami

Składniki: Składniki na falafele:
  • 400 g suchej ciecierzycy NOTRE JARDIN
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka sody TABLIER BLANC
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżeczka pieprzu RUSTICA
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1/3 łyżeczki cynamonu RUSTICA
  • 1/3 łyżeczki kardamonu
  • 1/3 łyżeczki imbiru
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/3 łyżeczki kolendry
  • Olej do smażenia RUSTICA
Dodatkowo:
  • Tortille pszenne TABLES DU MONDE
  • 1 awokado
  • ogórek zielony
  • czerwona cebula
  • świeża kolendra
  • roszponka
  • ulubiony sos
Sposób przygotowania:
  1. Ciecierzycę wsypać do garnka, zalać dużą ilością zimnej wody. Namoczyć przez noc.
  2. Odcedzoną ciecierzycę oraz sól, cebulę, czosnek i sodę zmielić w maszynce do mięsa. Dodać listki natki pietruszki oraz przyprawy. Wymieszać.
  3. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego i odkładać na talerz. Rozgrzać olej, wkładać porcjami kulki z ciecierzycy i smażyć po około 3 minuty z każdej strony.
  4. Falafele podawać z warzywami i ulubionym sosem w tortillach pszennych.
Polecamy
Ustawienia ciastek
Ustawienia ciastek
Korzystamy z plików cookies.
Dostosuj Odrzuć wszystko Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody.
Tutaj możesz zmienić ustawienia zgód. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek