Pilaw z nerkowcami i ciecierzycą (wegański)

Składniki:
  • 1/2 szklanki orzechów nerkowca TABLIER BLANC
  • 1 puszka ciecierzycy NOTRE JARDIN
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek RUSTICA
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 szklanka ryżu basmati COMPTOIR DU GRAIN
  • 1 szklanka zielonego groszku
  • 1.2 szklanki żurawiny TABLIER BLANC
  • 5 cebulek dymek
  • 1 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • sok z 1/2 limonki
  • 1 pęczek świeżej kolendry
  • sól
  Przyprawy:
  • 1/2 łyżeczki płatków chili
  • 2 łyżeczki papryki wędzonej słodkiej
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego mielonego
Sposób przygotowania:
  1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Nerkowce wymieszać z 1 łyżką oliwy z oliwek i dwoma szczyptami soli. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 15 minut, aż orzechy zrobią się złociste. Wyłożyć na talerz i odstawić.
  2. Podnieść temperaturę do 210 stopni. Ciecierzycę odsączyć z zalewy i dokładnie wypłukać a następnie porządnie wysuszyć. Wymieszać z dwoma łyżkami oliwy z oliwek i piec około 25 minut, aż ciecierzyca stanie się chrupiąca i złocista. Odłożyć.
  3. Wlać oliwę z oliwek na dużą patelnię z grubym dnem. Wszystkie przyprawy wymieszać razem i wrzucić na rozgrzaną oliwę. Smażyć około 30 sekund a następnie dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, dodać  dwie szczypty soli i smażyć kilka minut na średnim ogniu, a następnie dodać plasterki czosnku i smażyć około minuty.
  4. W międzyczasie wypłukać dokładnie ryż, a następnie dodać go do patelni i smażyć około 5 minut, często mieszając.
  5. Po tym czasie dodać bulion, wymieszać dokładnie, przykryć i gotować pod przykryciem około 12 minut, aż ryż wchłonie płyn. Zdjąć z ognia i dodać groszek. Wymieszać, ponownie przykryć i zostawić na 5-10 minut.
  6. Po tym czasie dodać orzechy nerkowca, żurawinę, plasterki dymki i wymieszać. Skropić sokiem z limonki i posypać posiekaną kolendrą.

 

Polecamy
Ustawienia ciastek
Ustawienia ciastek
Korzystamy z plików cookies.
Dostosuj Odrzuć wszystko Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody.
Tutaj możesz zmienić ustawienia zgód. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek