Pieczony camembert z winogronem i orzechami

Składniki:
  • 2 krążki Camembert LES CROISES
  • kilka gałązek tymianku
  • oliwa z oliwek RUSTICA
  • sól RUSTICA
  • pieprz RUSTICA
Składniki na pieczone winogrona:
  • 3 szklanki ciemnego winogrona
  • 1 łyżka oliwy z oliwek RUSTICA
  • 1 łyżka octu z białego wina
  • 1 łyżka miodu NID D'ABEILLE
  • 2 łyżeczki posiekanego tymianku
Dodatkowo:
  • 2 garści orzechów włoskich TABLIER BLANC
  • bagietka
Sposób przygotowania:
  1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
  2. Ser odwinąć z opakowania i przełożyć do drewnianych okręgów.
  3. Górę sera naciąć w kratkę.
  4. Posmarować delikatnie oliwą z oliwek.
  5. Przyprawić solą i pieprzem, przykryć gałązkami tymianku.
  6. Oliwę z oliwek, ocet i miód wymieszać razem. Dodać winogrona i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  7. Wstawić do piekarnika i piec około 40 minut aż winogrona będą miękkie. W połowie pieczenia można je przemieszać.
  8. Na ostatnie 15 minut pieczenia winogron, dołożyć ser i piec około 12-15 minut.
  9. Bagietkę pociąć na kromki.
  10. Kiedy winogrona i ser będą już gotowe, piekarnik przełączyć na funkcję grilla, zwiększyć temperaturę do 200 stopni i przygotować grzanki.
  11. Orzechy posiekać i uprażyć na suchej patelni.
  12. Gotowy ser udekorować winogronami i orzechami, można dodatkowo polać go sosem powstałym przy pieczeniu winogron.
  13. Podawać razem z grzankami.

 

 

Polecamy
Ustawienia ciastek
Ustawienia ciastek
Korzystamy z plików cookies.
Dostosuj Odrzuć wszystko Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody.
Tutaj możesz zmienić ustawienia zgód. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek