Makaron z pieczoną fetą

  • 4
  • 50 minut
Składniki:
  • 200 g sera feta LES CROISES
  • 600 g pomidorków koktajlowych
  • 5 ząbków czosnku
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 250 g makaronu świderki TURINI
  • 3 łyżki oliwy z oliwek RUSTICA
  • 2 garści świeżej bazylii
  • Sól
  • Pieprz
Sposób przygotowania:
  1. Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
  2. W żaroodpornym naczyniu umieścić pomidorki koktajlowe i czosnek pokrojony na mniejsze kawałki. Na  środku naczynia ułożyć ser feta. Wszystkie składniki skropić oliwą, pomidorki oprószyć solą.
  3. Piec 30 minut. Po tym czasie zwiększyć temperaturę do 220 stopni, naczynie żaroodporne przełożyć wyżej w piekarniku i włączyć górną grzałkę. Piec 10 minut do zarumienienia się składników.
  4. W międzyczasie ugotować makaron al dente. Odłożyć ½ szklanki wody z gotowanego makaronu.
  5. Szpinak umieścić na durszlaku i przelać wodą z gotowanego makaronu. Odsączyć i odłożyć.
  6. Upieczoną fetę z pomidorami i czosnkiem rozdrobnić i wymieszać za pomocą drewnianej łyżki. Dodać szpinak i wymieszać. Dodać ugotowany makaron, przyprawić do smaku solą i pieprzem i wymieszać. Dodać wodę z gotowanego makaronu do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
  7. Dodać posiekaną świeżą bazylię. Od razu podawać.
Polecamy
Ustawienia ciastek
Ustawienia ciastek
Korzystamy z plików cookies.
Dostosuj Odrzuć wszystko Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody.
Tutaj możesz zmienić ustawienia zgód. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek