Zupa ziemniaczana

  • 8
  • 45 minut
Składniki:
  • 2 łyżki oliwy z oliwek RUSTICA
  • 5 średnich ziemniaków
  • 1 cebula
  • 3 marchewki
  • 2 laski selera naciowego
  • 1-1,5  l bulionu warzywnego
  • 1/3 szklanki masła
  • 1/3 szklanki mąki BIO VILLAGE
  • 2 ½ szklanki mleka
  • ½ szklanki śmietanki 30%
  • Sól
  • Pieprz

  Dodatkowo:

  • Szczypiorek
  • Boczek WM
  • 50 g sera cheddar LES CROISES
Sposób przygotowania:
  1. W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę z oliwek. Na rozgrzaną oliwę  przełożyć ziemniaki, seler naciowy, cebulę i marchewki pokrojone w kostkę. Smażyć kilka minut. Zalać bulionem i zagotować. Gotować na małym ogniu około 15 minut do miękkości warzyw. Dodać sól i pieprz.
  2. W garnuszku roztopić masło, dodać mąkę i cały czas mieszając gotować około 1 minuty. Cały czas mieszając  i gotując dodawać stopniowo mleko. Kiedy konsystencja będzie gładka i gęsta zdjąć z ognia i dodać do garnka z warzywami i bulionem.  Dodać śmietankę, wymieszać i zdjąć z ognia. Doprawić do smaku.
  3. Boczek pokroić w paski i smażyć na chrupiąco na suchej patelni. Szczypiorek pokroić drobno, a cheddar pokroić w cienkie paski.
  4. Zupę przelać do miseczek. Udekorować szczypiorkiem, chrupiącym boczkiem i serem cheddar.
Polecamy
Ustawienia ciastek
Ustawienia ciastek
Korzystamy z plików cookies.
Dostosuj Odrzuć wszystko Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody.
Tutaj możesz zmienić ustawienia zgód. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek