Królik wielkanocny – ciasto marchewkowe

Składniki:
  • 230 g tartej marchewki
  • 3 jajka z chowu ściółkowego WIODĄCA MARKA
  • 100 g cukru trzcinowego TEVA
  • 110 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 75 g mielonych migdałów
  • 40 g masła
  • 60 g rodzynek TABLIER BLANC
Krem:
  • 150 g białego serka kremowego
  • 250 g mascarpone LES CROISES
  • 100 g cukru pudru
Do dekoracji:
  • 40 g wiórek kokosowych
  • 1 drażetka w kolorze różowym na nos
  • 2 cukierki na oczy (np.  rodzynki w czekoladzie)
Sposób przygotowania:
  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  2. Jajka ubić z cukrem.
  3. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawą korzenną.
  4. Dodać mielone migdały i dokładnie wymieszać.
  5. Do suchych składników dodać jajka z cukrem, oraz tartą marchewkę i rodzynki.
  6. Wszystko dokładnie wymieszać za pomocą łyżki.
  7. Tortownicę o średnicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować cienką warstwą masła.
  8. Na tortownicę wyłożyć ciasto.
  9. Piec w temperaturze 180 stopni przez 40-50 minut. Upieczone ciasto odstawić do wystudzenia.
  10. Mascarpone utrzeć z serkiem i cukrem pudrem. Nie ucierać zbyt długo, tylko do połączenia i napuszenia się składników.
  11. Ostudzone ciasto przekroić na pół. Za pomocą kremu skleić połówki ciasta tak, żeby utworzyły półkole i ułożyć na paterze.
  12. Wyciąć kawałki ciasta na uszy ,obrócić i za pomocą kremu przykleić pionowo do ciasta tworząc uszy królika. Całość pokryć kremem, wyrównać i obsypać wiórkami kokosowymi. Z różowej drażetki utworzyć nos, a z czarnych oczy.
Polecamy
Ustawienia ciastek
Ustawienia ciastek
Korzystamy z plików cookies.
Dostosuj Odrzuć wszystko Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody.
Tutaj możesz zmienić ustawienia zgód. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek