Jajka po benedyktyńsku z wędzonym łososiem i kaparami

  • 2
  • 30 minut
Składniki:
  • 2 bułki
  • 4 jajka Polska Kurka
  • 8 plasterków łososia wędzonego Ronde des Mers
  • 2 łyżki kaparów Rustica
  • ¼ czerwonej cebuli
  • 4 łyżki serka białego do smarowania

Składniki na sos:

  • 2 żółtka jaj Polska Kurka
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 szczypty soli

Dodatkowo:

  • rukola
Sposób przygotowania:
  1. Przygotować kąpiel wodną: nalać wody do garnuszka, na garnuszku umieścić miskę metalową, tak, żeby dno nie dotykało wody. Do miski przełożyć żółtka i wodę. Włączyć palnik, żółtka i wodę mieszać za pomocą trzepaczki, kiedy masa będzie gęstnieć dodać masło, mieszać aż ponownie zgęstnieje. Zdjąć z ognia, przyprawić cytryną i solą. Sos odstawić.
  2. Przygotować 4 jajka w koszulce.
  3. Bułki przekroić i lekko zgrillować. Każdą bułkę posmarować serkiem.
  4. Następnie ułożyć plasterki wędzonego łososia i jajko. Polać sosem jajecznym. Ułożyć plasterki czerwonej cebuli oraz kapary. Podawać ze świeżą rukolą.
Polecamy
Ustawienia ciastek
Ustawienia ciastek
Korzystamy z plików cookies.
Dostosuj Odrzuć wszystko Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody.
Tutaj możesz zmienić ustawienia zgód. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek