Gazpacho (wegański)

Składniki:
  • 900 g dojrzałych pomidorów
  • 1 ogórek gruntowy
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki octu winnego z czerwonego wina RUSTICA
  • 3 łyżki oliwy z oliwek RUSTICA
  • 1 gruby kawałek chleba (bez skórki)
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli RUSTICA
  Do dekoracji:
  • Pomidorki koktajlowe
  • Ogórki,
  • Bazylia
Sposób przygotowania:
  1. Pomidory pokroić na mniejsze części, pozbawić pestek. Ogórka obrać, przekroić na pół i za pomocą łyżeczki wydrążyć pestki. Paprykę, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na mniejsze kawałki. Czosnek i cebulę obrać.
  2. Do blendera przełożyć pomidory, ogórka, paprykę, cebulę i czosnek, rozdrobnić. Dodać ocet, oliwę i przyprawy, ponownie zblendować. Do blendera przełożyć chleb bez skórki, pozostawić na 10 minut do namoczenia i ponownie zblendować. W razie potrzeby doprawić.
  3. Schłodzić przez minimum 4 godziny. Podawać z kawałkami pomidorków koktajlowych, drobno pokrojonym ogórkiem i listkami bazylii.
Polecamy
Ustawienia ciastek
Ustawienia ciastek
Korzystamy z plików cookies.
Dostosuj Odrzuć wszystko Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody.
Tutaj możesz zmienić ustawienia zgód. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek