Faszerowane cukinie

Składniki:
  • 3 średniej wielkości cukinie
  • oliwa z oliwek KWINTESENCJA SMAKU
  • 400 g wołowiny
  • 1 puszka pomidorów NOTRE JARDIN
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/3 szklanki czerwonego wina
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich RUSTICA
  • 2 szczypty płatków chilli
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • pieprz
  • 1 kulka mozarelli LES CROISES
  • 20 g startego sera Grana Padano LES CROISES
  • Listki bazylii
Sposób przygotowania:
  1. Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Na patelnię dodać cebulę pokrojoną w kostkę i smażyć na średnim ogniu kilka minut, następnie dodać drobno posiekany czosnek i smażyć 1 minutę. Dodać mięso i smażyć, rozgniatając wołowinę widelcem. Kiedy mięso będzie podsmażone zalać winem i gotować do wyparowania alkoholu. Dodać pomidory w puszce, oraz przyprawy, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem około 30 minut. Po tym czasie dodać koncentrat pomidorowy, gotować 3 minuty, spróbować i w razie potrzeby doprawić.
  2. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Cukinie przekroić na pół i łyżką wydrążyć pestki. Cukinie ułożyć na blaszce, skropić oliwą i oprószyć solą. Piec około 15 minut, żeby cukinie nieco zmiękły. Cukinie nafaszerować mięsem, przykryć kawałkami mozarelli i zapiekać 15 minut.
  3. Cukinie wyjąć z piekarnika posypać serem Grana Padano i udekorować listkami bazylii.
Polecamy
Ustawienia ciastek
Ustawienia ciastek
Korzystamy z plików cookies.
Dostosuj Odrzuć wszystko Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody.
Tutaj możesz zmienić ustawienia zgód. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek