Ciasto jabłkowo-migdałowe bezglutenowe

  • 6
  • 70 minut
Składniki:

Suche składniki:

  • 2 szklanki mąki migdałowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Tablier Blanc
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej Tablier Blanc
  • ½ łyżeczki soli Rustica
  • ½ łyżeczki cynamonu Rustica

Mokre składniki:

  • 3 jajka Polska Kurka
  • ½ szklanki syropu klonowego Tables du Monde
  • 3 łyżki oleju kokosowego NAT&VIE (roztopionego i ostudzonego)
  • 1 laska wanilii
  • Dodatkowo: 1 jabłko (pokrojone w plasterki)
  • Masło do wysmarowania blachy
Sposób przygotowania:
  1. Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Dno tortownicy o średnicy ok. 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować masłem.
  2. Wymieszać suche składniki razem, pozbywając się grudek.
  3. Jajka, syrop klonowy oraz olej kokosowy wymieszać razem. Dodać ziarenka wanilii i ponownie wymieszać.
  4. Dodać mokre składniki do suchych i wymieszać tylko do połączenia. Dodać plasterki jabłek i krótko wymieszać.  Masę wyłożyć na przygotowaną wcześniej formę.
  5. Piec 60 minut. Wyjąć z piekarnika i zostawić na 5 minut. Następnie wyjąc z formy i odstawić do ostudzenia na 50 minut.

Polecamy
Ustawienia ciastek
Ustawienia ciastek
Korzystamy z plików cookies.
Dostosuj Odrzuć wszystko Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody.
Tutaj możesz zmienić ustawienia zgód. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek