Sernik z borówką amerykańską

Składniki:
  • 7 jajek POLSKA KURKA
  • 900 g sera mielonego trzykrotnie
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • 250 g borówki amerykańskiej + 2 łyżki cukru
  Warstwa śmietanowa:
  • 220 ml kwaśnej śmietany DELISSE
  • 1 łyżka cukru drobnego
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
Sposób przygotowania:
  1. Wszystkie składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej.2. Borówki rozmrozić, część odłożyć do dekoracji, resztę zblendować z cukrem na gładką masę.

    3. Wszystkie składniki na sernik, oprócz borówek i składników na masę śmietanową wymieszać za pomocą miksera. Nie mieszać zbyt długo, żeby nie napowietrzyć masy.

    4. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć masę do tortownicy. Na masę serową za pomocą łyżki nakładać masę borówkową. Za pomocą patyczka delikatnie wymieszać obie masy.

    5. Piec około 1 godziny w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni.

    6. W międzyczasie przygotować warstwę śmietanową. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i rozprowadzić na gorącym serniku. Ponownie włożyć sernik do piekarnika i piec jeszcze 10 minut.

    7. Po tym czasie delikatnie otworzyć drzwiczki piekarnika i w taki sposób studzić sernik. Kiedy sernik będzie już ostudzony przełożyć go do lodówki najlepiej na całą noc.

    8. Gotowy sernik udekorować borówkami i listkami mięty.

Polecamy
Ustawienia ciastek
Ustawienia ciastek
Korzystamy z plików cookies.
Dostosuj Odrzuć wszystko Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody.
Tutaj możesz zmienić ustawienia zgód. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek