Zupa z soczewicy i dyni

  • 5
  • 40 minut
Składniki:
  • 400 g dyni piżmowej
  • 4 łyżki oliwy z oliwek RUSTICA
  • 2 łyżeczki kminku
  • 1 puszka soczewicy NOTRE JARDIN
  • 1 cebula czerwona
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 80 g kaszy gryczanej niepalonej
  • 200 g świeżego szpinaku
  • Sok i skórka z 1 cytryny
  • Sól
  • Pieprz

  Do podania:

  • Jogurt grecki DELISSE
Sposób przygotowania:
  1. Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
  2. Dynię obrać i pokroić w kostkę. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skropić 2 łyżkami oliwy i oprószyć solą. Piec około 20 -25 minut do zarumienienia.
  3. W garnku z grubym dnem rozgrzać 2 łyżki oliwy. Dodać cebulę pokrojoną w kostkę i smażyć 2 minuty. Następnie dodać kaszę, zalać bulionem i gotować 7 minut.
  4. Połowę z upieczonej dyni dodać do garnka, a drugą połowę rozdrobnić za pomocą widelca i również dodać do garnka. Dodać soczewicę odsączoną z zalewy oraz szpinak. Gotować 3 minuty.
  5. Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Dodać kminek oraz skórkę z cytryny.
  6. Gotową zupę przelać do misek, podawać z jogurtem greckim.
Polecamy
Ustawienia ciastek
Ustawienia ciastek
Korzystamy z plików cookies.
Dostosuj Odrzuć wszystko Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody.
Tutaj możesz zmienić ustawienia zgód. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek