Wegański sernik malinowy

Składniki: Składniki na spód:
  • 1/2 szklanki daktyli TABLIER BLANC
  • 1 łyżka oleju kokosowego BIO VILLAGE
  • 2 szczypty soli
  • 1 szklanka migdałów TABLIER BLANC
  • 1/2 szklanka wiórek kokosowych
  • 1/2 szklanki orzechów pekan TABLIER BLANC
  Składniki na masę "sernikową":
  • 2 szklanki nerkowców
  • 1/2 szklanki napoju (mleka) kokosowego NAT&VIE
  • 1/4 szklanki oleju kokosowego BIO VILLAGE
  • 1/3 szklanki syropu klonowego TABLES DU MONDE
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/4 szklanki malin liofilizowanych
  Dodatkowo:
  • 1 szklanka świeżych malin
  • 1/2 szklanki malin liofilizowanych
Sposób przygotowania:
  1. Dzień wcześniej namoczyć orzechy nerkowca w zimnej wodzie.
  2. Przygotować spód: Daktyle namoczyć we wrzącej wodzie i zostawić je na 10 minut. Po tym czasie dokładnie odcisnąć je z wody. Do blendera przełożyć wszystkie składniki na spód i zmiksować niezbyt dokładnie, tak, żeby wciąż było widać chrupiące kawałki orzechów.
  3. Formę o wielkości 23x23cm wyłożyć papierem do pieczenia. Dno formy wyłożyć orzechowym spodem. Docisnąć i wyrównać. Włożyć do zamrażarki.
  4. Przygotować masę „serową”: Nerkowce odsączyć z wody. przełożyć do blendera z pozostałymi składnikami, oprócz liofilizowanych malin. Blendować kilka minut do uzyskania gładkiej masy. Spróbować, w razie potrzeby dodać więcej soku z cytryny, czy syropu klonowego. Połowę masy wyłożyć na schłodzony spód i wyrównać. Uderzyć blachą kilka razy w blat tak, żeby pozbyć sie pęcherzyków powietrza. Przełożyć do zamrażarki. Do pozostałej masy dodać liofilizowane maliny i rozdrobnić. Masę wyłożyć na schłodzony spód z pierwszą warstwą. Wyrównać. Wierzch udekorować pokruszonymi malinami liofilizowanymi, oraz świeżymi. Przełożyć do zamrażarki na minimum 3 godziny. Kiedy masa stężeje pokroić na dowolnej wielkości kawałki. Przechowywać w lodówce, lub zamrażarce. Jeśli deser przechowujemy w zamrażarce to 15 minut przed podaniem należy wyjąć go z zamrażarki.
Polecamy
Ustawienia ciastek
Ustawienia ciastek
Korzystamy z plików cookies.
Dostosuj Odrzuć wszystko Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody.
Tutaj możesz zmienić ustawienia zgód. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek