Waniliowy budyń jaglany z miodem i sokiem jabłkowym

Składniki:
  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej Wiodąca Marka
  • 1 szklanka mleka (krowiego lub roślinnego w wersji wegańskiej)
  • 1 szklanka soku jabłkowego Wiodąca Marka
  • 2 łyżki miodu Wiodąca Marka
  • wanilia z 1/2 laski
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 jabłko Wiodąca Marka
  • rodzynki Wiodąca Marka
  • orzechy włoskie Wiodąca Marka
Sposób przygotowania:
  1. Kaszę wsypać do rondelka i wlewając gorącą wodę z kranu płukać energicznie mieszając dłonią, do czasu aż woda będzie klarowna. Odcedzić, wlać mleko, przykryć i zagotować. Gotować przez ok. 8 minut do miękkości kaszy, aż wchłonie cały płyn.
  2. Ugotowaną kaszę przełożyć do stojącego pojemnika blendera, dodać sok jabłkowy, 1 łyżkę miodu i długo oraz cierpliwie miksować aż powstanie gładki mus.
  3. W miseczce wymieszać pozostałą 1 łyżkę miodu z ziarenkami wyskrobanymi z przepołowionej wzdłuż wanilii oraz z sokiem z cytryny.
  4. Następnie dodać pokrojone na słupki nieobrane jabłko oraz rodzynki jeśli używamy, wymieszać. Budyń wyłożyć do talerzy, na wierzch położyć jabłka wraz z powstałym syropem, posypać zrumienionymi orzechami włoskimi jeśli używamy.
  5. Można podawać z kleksem jogurtu.
Polecamy
Ustawienia ciastek
Ustawienia ciastek
Korzystamy z plików cookies.
Dostosuj Odrzuć wszystko Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody.
Tutaj możesz zmienić ustawienia zgód. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek