Burgery z ciecierzycy z camembertem

Składniki: Na 8 sztuk:
  • 4 średnie marchewki
  • 2 puszki ciecierzycy
  • 3 łyżki solonych orzeszków ziemnych
  • oliwa z oliwek BIO WM
  • sól
  • biała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka mielonej kolendry
  • łyżeczka mielonego kuminu rzymskiego
  • duża szczypta mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • sól do smaku
  • 1 jajko
  • 8 łyżek bułki tartej
  • pęczek świeżej kolendry
Na karmelizowaną cebulę
  • 3 czerwone cebule
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 3 łyżki cukru trzcinowego BIO WM
  • oliwa z oliwek BIO WM
  • sól, pieprz
Dodatkowo:
  • camembert BIO WM
  • bułki do hamburgerów
  • sałata karbowana
  • ogórki korniszony
  • ketchup BIO WM
  • majonez
Sposób przygotowania:

Przygotować burgery z ciecierzycy:

  1. Marchewki obrać i pokroić na kawałki. Wyłożyć na blaszkę, skropić oliwą, oprószyć solą, wymieszać. Piec do miękkości w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C (ok. 30minut).
  2. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek na plasterki. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy, podsmażyć czosnek z cebulą na średnim ogniu, aż się zeszklą. Następnie dodać wszystkie przyprawy i podsmażyć wszystko razem przez minutę. Zdjąć z ognia.
  3. 3/4 ilości ciecierzycy i marchewki przełożyć do blendera. Dodać podsmażoną cebulę z czosnkiem. Zmiksować wszystko na gładką pastę. Dodać pozostałą część marchewki i ciecierzycy oraz podprażone na suchej patelni orzechy. Ponownie zblendować, ale tym razem nie rozdrabniając składników całkowicie. Spróbować masę, w razie potrzeby doprawić solą.
  4. Do masy dodać jajko, bułkę tartą,  posiekaną kolendrę  i wszystko dokładnie wymieszać. Z masy uformować 8 kotletów. Na koniec obtoczyć burgery w bułce tartej.
  5. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć burgery z obu stron na złoty kolor. Odsączyć na ręczniku papierowym.

Przygotować konfiturę z czerwonej cebuli:

  1. Cebulę przekroić na pół i pokroić na cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę i na niewielkim ogniu podsmażać cebulę przez około 10 minut. Po tym czasie dodać cukier trzcinowy i podsmażać do rozpuszczenia się cukru. Dodać ocet balsamiczny, sól i pieprz, chwilę podsmażać i zdjąć z ognia.

Bułki do hamburgerów przekroić na pół i podpiec chwilę w piekarniku. Spód bułki posmarować majonezem i ketchupem. Przykryć listem sałaty, na to wyłożyć gorącego burgera z ciecierzycy, plasterek camemberta, konfiturę z czerwonej cebuli i ogórki konserwowe. Serwować od razu.

 

 

 

 

Polecamy
Ustawienia ciastek
Ustawienia ciastek
Korzystamy z plików cookies.
Dostosuj Odrzuć wszystko Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody.
Tutaj możesz zmienić ustawienia zgód. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek