Żurek

  • 8
  • 60 minut
Składniki:
  • 1 zakwas na żurek NASZE SPECJAŁY
  • 3 białe kiełbasy NASZE SPECJAŁY
  • 100 g boczku
  • 1 cebula biała
  • 1 kiełbasa czerwona NASZE SPECJAŁY
  • 2 marchewki
  • ½ kg ziemniaków
  • ok. 2-3 litry wody
  • 2 liście laurowe RUSTICA
  • 3 ziela angielskie RUSTICA
  • 1 łyżeczka ziarenek pieprzu RUSTICA
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej RUSTICA
  • ¼ szklanki śmietanki 30%
  • sól do smaku

Do podania:

  • 8 jajek POLSKA KURKA
Sposób przygotowania:
  1. Do dużego garnka przełożyć białą kiełbasę, liście laurowe, ziele angielskie, ziarnka pieprzu i zalać wodą. Zagotować, a następnie zmniejszyć ogień i gotować 30 minut. Po tym czasie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę oraz plasterki marchewek i gotować kolejne 20 minut.
  2. W międzyczasie cebulę i boczek pokroić w kostkę, a czerwoną kiełbasę w plasterki. Na dużej głębokiej patelni najpierw zarumienić kawałki boczku, dołożyć kiełbasę, również zarumienić, a na koniec dodać cebulę i smażyć jeszcze kilka minut aż cebula nabierze koloru.
  3. Kiedy marchewki i ziemniaki w zupie będą już miękkie, dodać żur i zagotować. Zdjąć z ognia doprawić musztardą, śmietanką i solą. Na koniec dołożyć podsmażony wcześniej boczek z kiełbasą i cebulą.
  4. Żurek podawać z ugotowanymi na twardo jajkami.
Polecamy
Ustawienia ciastek
Ustawienia ciastek
Korzystamy z plików cookies.
Dostosuj Odrzuć wszystko Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody.
Tutaj możesz zmienić ustawienia zgód. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek