Tarta szpinakowa na kruchym spodzie

Składniki:
  • 1 op. kruchego ciasta Wiodącej Marki (słone)
  • 1 op. (250g) sera ricotta Les Croises Wiodącej Marki
  • 2 jajka Wiodącej Marki
  • 200g mrożonego szpinaku Notre Jardin Wiodącej Marki (nie trzeba wcześniej rozmrażać)
  • 1 łyżka oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1½ łyżeczki  przyprawy curry
  • szczypta pieprzu Rustica Wiodącej Marki (do smaku)
  • sól (do smaku)
Sposób przygotowania:
  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180 st.C. Przygotować foremkę kwadratową 20x20cm, lub okrągłą o średnicy 21cm (można wyłożyć dno papierem do pieczenia).
  2. Rozgrzać na patelni łyżkę oleju, włożyć szpinak, polać 1 łyżką gorącej wody i często mieszając, smażyć na niewielkim ogniu kilka minut, do momentu, aż szpinak całkowicie się rozmrozi, a woda wyparuje.
  3. Do gorącego szpinaku dodać czosnek i 1 łyżeczkę curry i krótko podsmażyć (ok. 1 min.). Zdjąć z ognia i pozostawić do przestudzenia.
  4. Foremkę wyłożyć ciastem (dno i boki), nakłuć widelcem w kilku miejscach, a nadmiar ciasta odciąć. Wstawić do piekarnika na ok. 10 min. i podpiec na biało.
  5. W międzyczasie w dużej misce rozkłócić jajka, dodać ricottę, oraz ½ łyżeczki curry. Wmieszać ostudzony szpinak i doprawić masę do smaku solą i pieprzem.
  6. Na podpieczony spód wyłożyć równomiernie masę szpinakową. Ponownie wstawić do piekarnika i piec ok. 20-25 min., aż masa się zetnie (patyczek włożony w środek tarty powinien pozostać suchy).
  7. Podawać na ciepło lub na zimno.

 

Polecamy
Ustawienia ciastek
Ustawienia ciastek
Korzystamy z plików cookies.
Dostosuj Odrzuć wszystko Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody.
Tutaj możesz zmienić ustawienia zgód. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek