Śledź pod pierzynką

Składniki:
  • 2 marchewki
  • 2 buraczki
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1 opakowanie śledzi WM
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki majonezu
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • świeży koperek
  • kawior do dekoracji (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
  1. Buraczki ugotować do miękkości. W osobnym garnku ugotować marchewki, również do miękkości. Warzywa obrać i zatrzeć na tarce, odkładając je do osobnych miseczek.
  2. Cebulę pokroić w drobną kostkę.
  3. Jajka zetrzeć na tarce.
  4. Śledzie pokroić na mniejsze kawałki.
  5. Majonez wymieszać z jogurtem.
  6. W niewielkich szklankach przygotować porcje sałatek. Wszystkie składniki należy układać po kolei.
  7. Na dnie naczynia ułożyć śledzie oraz cebulę, następnie warstwę marchewki, kolejno warstwę buraczków. Przykryć to kilkoma łyżeczkami masy jogurtowo-majonezowej, przyprawić solą i pieprzem. Przykryć jajkiem, udekorować koperkiem i ewentualnie kawiorem.
Polecamy
Ustawienia ciastek
Ustawienia ciastek
Korzystamy z plików cookies.
Dostosuj Odrzuć wszystko Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody.
Tutaj możesz zmienić ustawienia zgód. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek