Sernik z nerkowców

Składniki: Orzechowy spód:
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich TABLIER BLANC
  • 1/2 szklanki migdałów TABLIER BLANC
  • 4 daktyle TABLIER BLANC
  • 2 łyżki oleju kokosowego NAT&VIE
  • 1/2 łyżeczki cynamonu RUSTICA
  • 1/4 łyżeczki soli RUSTICA
Na masę z nerkowców:
  • 2 szklanki nerkowców TABLIER BLANC
  • 1/2 szklanki ekstraktu z miąższu kokosa TABLES DU MONDE
  • 1/4 szklanki oleju kokosowego NAT&VIE
  • 1/3 szklanki syropu klonowego TABLES DU MONDE
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • ziarenka z jednej laski wanilii
Polewa czekoladowa:
  • 80 g czekolady gorzkiej TABLETTE D'OR
  • 1/3 szklanki ekstraktu z miąższu kokosa TABLES DU MONDE
Sposób przygotowania:
  1. Orzechy nerkowca zalać zimną woda i odstawić na noc.
  2. Spód: do blendera przełożyć orzechy i dokładnie rozdrobnić. Dodać pozostałe składniki i blendować do uzyskania w miarę gładkiej masy.
  3. Dno tortownicy o średnicy 16 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować olejem kokosowym. Wyłożyć orzechową kruszonkę, wklepać w dno tortownicy i wyrównać.
  4. Nerkowce wypłukać i odsączyć. Przełożyć do blendera i rozdrobnić. Dodać pozostałe składniki i miksować do uzyskania gładkiej, aksamitnej konsystencji.
  5. Spróbować i w razie potrzeby dosłodzić lub dodać sok z cytryny.
  6. Masę z nerkowców, wyłożyć na orzechowy spód i schować do zamrażarki na ok. 3 godziny.
  7. Polewa: Czekoladę pokroić drobno i przełożyć do miseczki. Ekstrakt z miąższu kokosa zagotować i zalać nim czekoladę. Odczekać 2 minuty i wymieszać na gładką polewę.
  8. Polewę wyłożyć na sernik. Pozwolić zastygnąć. Sernik wyjąć z obręczy i gotowe.
Polecamy
Ustawienia ciastek
Ustawienia ciastek
Korzystamy z plików cookies.
Dostosuj Odrzuć wszystko Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody.
Tutaj możesz zmienić ustawienia zgód. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek