Pulpety w sosie śmietanowym z żurawiną

  • 4
  • 50 minut
Składniki:
  • 400 g mielonego mięsa wołowego
  • ¼ szklanki bułki tartej TABLIER BLANC
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz RUSTICA
  • ½ łyżeczki granulowanego czosnku RUSTICA
  • ½ cebuli
  • 1 jajko POLSKA KURKA
  • 3 łyżki oliwy z oliwek RUSTICA
  • 5 łyżek masła
  • 3 łyżki mąki
  • 2 szklanki bulionu wołowego
  • 1 szklanka śmietanki 30% BIO VILLAGE
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon RUSTICA
  • 1 łyżeczka sosu Worcestershire
  Do podania:
  • konfitura z żurawiny
  • ziemniaki
Sposób przygotowania:
  1. Cebulę drobno posiekać. Rozgrzać  1 łyżkę oliwy i przez kilka minut podsmażać cebulę na małym ogniu. Ostudzić.  W dużej misce połączyć razem mięso, jajko, bułkę tartą, natkę pietruszki, sól, pieprz, czosnek granulowany oraz przestudzoną cebulę.
  2. Z masy ulepić małe pulpety. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek i 1 łyżkę masła. Smażyć pulpety z obu stron na złotobrązowy kolor.
  3. Na tę samą patelnię dodać 4 łyżki masła i mąkę, mieszać aż masa zbrązowieje. Powoli dodawać bulion i śmietankę. Gdy składniki połączą się, dodać musztardę i sos Worcestershire. Zagotować, a następnie zmniejszyć ogień. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Do sosu przełożyć pulpety. Gotować kilka minut. Na koniec posypać posiekaną natką pietruszki. Serwować z ziemniakami i konfiturą z żurawiny.

Polecamy
Ustawienia ciastek
Ustawienia ciastek
Korzystamy z plików cookies.
Dostosuj Odrzuć wszystko Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody.
Tutaj możesz zmienić ustawienia zgód. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek