Pieczony kurczak faszerowany kaszą i pieczarkami

Składniki:
  • 1 cały kurczak
  • 50 g kaszy jęczmiennej
  • 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 łyżka sosu sojowego TABLES DU MONDE
  • 1 jajko POLSKA KURKA
  • pęczek natki pietruszki
  • przyprawa złocista do kurczaka
  • papryka słodka RUSTICA
  • papryka ostra
  • majeranek
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz
  • 1 szklanka jasnego piwa FLIK
  • ziemniaki
  • oliwa z oliwek RUSTICA
  • czerwona cebula
  • pomidory koktajlowe
  • plasterki cytryny
Sposób przygotowania:
  1. Kurczaka umyć, osuszyć a następnie natrzeć dokładnie przyprawami: przyprawą do kurczaka, papryką słodką, papryką ostrą, majerankiem, solą.
  2. Kaszę jęczmienną ugotować. Cebulę pokroić w kostkę, pieczarki w plasterki.
  3. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oliwy z oliwek, podsmażyć cebulę przez kilka minut a następnie dodać pieczarki. Smażyć do zarumienienia i odparowania płynu. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać ugotowaną kaszę jęczmienną, posiekaną natkę pietruszki, sos sojowy, jajko i dokładnie wymieszać.
  4. Kurczaka nafaszerować. Zamknąć kurczaka za pomocą wykałaczek. Nóżki skrzyżować i związać. Odstawić kurczaka na dwie godziny.
  5. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Ziemniaki dokładnie wyszorować i ponacinać. Za pomocą pędzelka wysmarować dokładnie ziemniaki oliwą w rozcięciach. Przyprawić solą i ziołami prowansalskimi.
  6. Kurczaka ułożyć w naczyniu żaroodpornym piersiami do góry. Dookoła kurczaka ułożyć ziemniaki, oraz kawałki cebuli. Przykryć folią aluminiową. Piec godzinę w temperaturze 200 stopni. Następnie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni, podlać piwem i piec kolejne 30 minut pod przykryciem. Po tym czasie zdjąć folię, kurczaka podlać sosem piwnym, dołożyć pomidorki koktajlowe, plasterki cytryny i piec kolejne 30 minut bez przykrycia.

 

 

 

Polecamy
Ustawienia ciastek
Ustawienia ciastek
Korzystamy z plików cookies.
Dostosuj Odrzuć wszystko Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody.
Tutaj możesz zmienić ustawienia zgód. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek