Pasta z białej fasoli

Składniki:
  • 1 główka czosnku
  • 2 łyżeczki suszonej bazylii RUSTICA
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek KWINTESENCJA SMAKU
  • sól RUSTICA
  • pieprz RUSTICA
  Do dekoracji:
  • płatki chilli
  • listki bazylii
  Do podania:
  • pieczywo, chrupiące warzywa
Sposób przygotowania:
  1. Nożem ściąć końcówki czosnku, tak żeby odsłonić ząbki. Piec około 30 minut w temperaturze 200 stopni. Wyjąć z piekarnika, ostudzić i wycisnąć z łusek.
  2. Do blendera przełożyć odsączoną fasolę, czosnkowe puree, przyprawy i sok z cytryny. Mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji, dolewając w międzyczasie oliwę z oliwek.
  3. Przełożyć do miski, polać oliwą, udekorować płatkami chilli i świeżymi listkami bazylii. Podawać do pieczywa i chrupiących warzyw.
Polecamy
Ustawienia ciastek
Ustawienia ciastek
Korzystamy z plików cookies.
Dostosuj Odrzuć wszystko Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody.
Tutaj możesz zmienić ustawienia zgód. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek