Jajka zapiekane w szynce parmeńskiej ze szpinakiem i szczypiorkiem

Składniki:
  • 12 jajek POLSKA KURKA
  • 2 opakowania szynki parmeńskiej SAINT-AZAY
  • 100 g szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek RUSTICA
  • sól RUSTICA
  • pieprz RUSTICA
  • szczypiorek
Sposób przygotowania:
  1. Piekarnik nagrzać do 220 stopni.
  2. Na patelni rozgrzać ok. 2 łyżki oliwy z oliwek.
  3. Na rozgrzaną oliwę wrzucić plasterki czosnku i podsmażać kilka minut (należy uważać aby nie przypalić czosnku, ponieważ przypalony czosnek będzie gorzki!)
  4. Dorzucić szpinak, przyprawić szczyptą soli i pieprzu. Kiedy listki „zwiędną” zdjąć z ognia.
  5. Formę na muffiny posmarować delikatnie oliwą z oliwek. Każde wgłębienie wyłożyć dokładnie plasterkami szynki parmeńskiej.
  6. Następnie do każdego wgłębienia nałożyć po 1-2 łyżce szpinaku.
  7. Na szpinak wbić jajka.
  8. Przyprawić solą i pieprzem.
  9. Piec od 10-15 minut, w zależności od preferencji.
  10. Przygotowane jajka podważyć delikatnie nożem i wyjąć na talerz.
  11. Posypać świeżym szczypiorkiem.
Polecamy
Ustawienia ciastek
Ustawienia ciastek
Korzystamy z plików cookies.
Dostosuj Odrzuć wszystko Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody.
Tutaj możesz zmienić ustawienia zgód. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek