Mazurek różany

Składniki: Składniki na kruche ciasto:
  • 175 g mąki pszennej
  • 25 g cukru
  • 100 g masła schłodzonego LES CROISES
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% DELISSE
  • 1 żółtko
  Składniki na masę różaną:
  • 60 g śmietanki kremówki
  • 30 g mleka
  • 5 torebek herbaty z dzikiej róży z dodatkiem hibiskusa TISEA
  • 90 g białej czekolady TABLETTE D'OR
  Składniki na masę jogurtową:
  • 30 g oleju kokosowego NAT&VIE
  • 30 g białej czekolady TABLETTE D'OR
  • 30 g śmietanki kremówki
  • 80 g jogurtu greckiego DELISSE
  Dodatkowo:
  • płatki i pączki róż
  • pistacje TOKAPI
Sposób przygotowania:

Ciasto kruche:

  1. Wszystkie składniki na ciasto kruche umieścić w malakserze i wyrobić. Z ciasta uformować kulę, owinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
  2. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 4 mm i wyciąć kształt pisanki. Z resztek ciasta zrobić wałek i przykleić go do brzegów ciasta. Ciasto ponownie schłodzić w lodówce przez około 60 minut.
  3. Ciasto ponakłuwać widelcem. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut, do zarumienienia.
  4. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Masa różana:

  1. Czekoladę drobno posiekać. Śmietankę wymieszać z mlekiem, zalać herbatki i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć  z palnika i zostawić do namoczenia na kilka minut. Śmietanka powinna nabrać intensywnie różowego koloru. Odcedzić herbatki przez gazę, ponownie podgrzać  śmietankę i zalać nią czekoladę. Mieszać  do uzyskania gładkiej masy (zmieni kolor na fioletowy). Krem wylać na upieczony spód.

Masa jogurtowa:

  1. Jogurt grecki wyjąć  z lodówki na około godzinę przed przygotowaniem kremu i odsączyć na sitku.
  2. Czekoladę drobno posiekać. Olej kokosowy roztopić, wymieszać ze śmietanką i podgrzać. Mieszanką oleju ze śmietaną zalać białą czekoladę i dokładnie wymieszać. Do przestudzonej masy dodać odsączony jogurt grecki i wymieszać. Gotową masę wylać na warstwę różaną. Schłodzić w lodówce.
  3. Udekorować płatkami i pączkami róż, oraz siekanymi pistacjami.
Polecamy
Ustawienia ciastek
Ustawienia ciastek
Korzystamy z plików cookies.
Dostosuj Odrzuć wszystko Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody.
Tutaj możesz zmienić ustawienia zgód. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek