Hummus z kalafiora (wegański)

Składniki:
  • 1 mały kalafior
  • 1/4 szklanki tahini
  • sok z 1 cytryny
  • 5 łyżek oliwy z oliwek RUSTICA
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/4 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/4 łyżeczki kuminu
  • sól
  • pieprz ziołowy RUSTICA
  Do podania:
  • świeża kolendra
  • orzeszki piniowe TABLIER BLANC
  • oliwa z oliwek RUSTICA
Sposób przygotowania:
  1. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Kalafior podzielić na różyczki, wyłożyć na blachę przykrytą papierem do pieczenia, skropić oliwą i oprószyć solą. Piec około 20 minut,.
  2. Upieczony kalafior przełożyć do blendera, Dodać pozostałe składniki i rozdrobnić na gładką pastę. W razie potrzeby doprawić. Przełożyć do miseczki, udekorować uprażonymi orzeszkami piniowymi i listkami świeżej kolendry. Skropić oliwą.
  3. Podawać z pieczywem, lub chrupiącymi warzywami .
Polecamy
Ustawienia ciastek
Ustawienia ciastek
Korzystamy z plików cookies.
Dostosuj Odrzuć wszystko Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody.
Tutaj możesz zmienić ustawienia zgód. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek