Hot dogi z sałatką z krewetek

  • 10
  • 130 minut
Składniki:

Składniki na sałatkę z krewetek:

  • 800 g krewetek PECHE OCEAN
  • 3 laski selera naciowego
  • ½ szklanki majonezu RUSTICA
  • 2 łyżki jogurtu greckiego BIO VILLAGE
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny
  • 1 mała czerwona cebula
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • ½ pęczka koperku
  • sól, pieprz RUSTICA

Dodatkowo:

  • sałata lodowa
Sposób przygotowania:

Bułeczki:

  1. Wszystkie składniki na bułeczki do hot dogów powinny mieć temperaturę pokojową.
  2. Do misy robota wsypać mąkę, wodę, mleko, drożdże i cukier. Mieszać wszystko 5 minut do uzyskania jednolitego ciasta. Na koniec dodać sól oraz miękkie masło i mieszać 4 minuty, aby masło połączyło się z ciastem.
  3. Ciasto przykryć folią spożywczą. Zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę, aż podwoi objętość.
  4. Blat oprószyć odrobiną mąki. Ciasto podzielić na 10 porcji.
  5. Każdą z bułeczek lekko zagnieść, a następnie rolować, aby uzyskać około 10 cm paluchy. Przygotować 2 blachy wyłożone papierem do pieczenia i układać bułki w sporych odstępach od siebie.
  6. Pozostawić bułki na blachach przez 45 minut do wyrośnięcia.
  7. Jajo rozkłóć za pomocą widelca. Za pomocą pędzelka kuchennego posmarować bułeczki jajkiem. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C przez 15-20 minut.
  8. Po wyjęciu z piekarnika wystudzić bułki na kratce.

Przygotowanie sałatki z krewetek:

  1. Krewetki rozmrozić. Obrać i umyć.
  2. Zagotować wodę z solą. W międzyczasie przygotować miskę z lodem.
  3. Do gotującej się wody wrzucić krewetki i gotować 2-3 minuty. Przelać przez durszlak, a następnie schłodzić w lodzie.
  4. Seler naciowy i cebulę czerwoną, pokroić w drobną kostkę. Zioła posiekać. Wymieszać razem krewetki, seler naciowy, cebulę, zioła, majonez, jogurt, skórkę z cytryny oraz sok.
  5. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić na minimum 2 godziny do połączenia się smaków.
  6. Bułeczki hot-dogowe naciąć. Wypełnić listkiem sałaty oraz porcją sałatki krewetkowej. Od razu podawać.
Polecamy
Ustawienia ciastek
Ustawienia ciastek
Korzystamy z plików cookies.
Dostosuj Odrzuć wszystko Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody.
Tutaj możesz zmienić ustawienia zgód. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek