Grillowany łosoś ze szpinakiem i serem pleśniowym

Składniki:
  • 350 g łososia
  • 250 g liści szpinaku
  • 150 g sera pleśniowego WM
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 4 łyżki oliwy
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:

 

  1. Łososia umyć, osuszyć  i przekroić na 2 części. Przyprawić sosem sojowym i delikatnie natrzeć oliwą.
  2. Grillować na patelni grillowej zaczynając od strony skóry. Po kilku minutach, kiedy skórka ładnie się zarumieni przewrócić łososia na drugą stronę i grillować jeszcze przez chwilę.
  3. W międzyczasie na drugiej patelni rozgrzać pozostałą oliwę. Czosnek pokroić w cienkie plasterki i przełożyć na rozgrzaną oliwę. Smażyć do zarumienienia czosnku, uważać żeby go nie przypalić. Dodać liście szpinaku i smażyć przez kilka minut. Szpinak zwiędnie i znacznie zmniejszy swoją objętość.  Następnie dodać ser pokrojony na mniejsze kawałki i podsmażać jeszcze chwilę do rozpuszczenia się sera.
  4. Na talerzu ułóż szpinak, a na nim kawałki łososia. Udekoruj plasterkami cytryny.
Polecamy
Ustawienia ciastek
Ustawienia ciastek
Korzystamy z plików cookies.
Dostosuj Odrzuć wszystko Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody.
Tutaj możesz zmienić ustawienia zgód. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek