Składniki

  • 250 g sera ricotta LES CROISES
  • 200 g migdałów TABLIER BLANC
  • 100 g cukru
  • 100 g miękkiego masła LES CROISES
  • 4 jajka POLSKA KURKA
  • skórka i sok z jednej cytryny
  • 1 laska wanilii
  Dodatkowo:
  • płatki migdałów do dekoracji TABLIER BLANC
  • cukier puder

Sposób przygotowania

  1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
  2. Migdały zmielić na mąkę (nie mielić zbyt długo, żeby nie powstało masło migdałowe)
  3. Białka oddzielić od żółtek.  Białka ubić na sztywną pianę. Odstawić.
  4. W drugiej misce ubić miękkie masło z cukrem i ziarnami wanilii.
  5. Dodać skórkę z cytryny i żółtka, wymieszać. Dodać sok z cytryny, ponownie wymieszać.
  6. Następnie dodać  ricottę i mąkę migdałową i dokładnie wymieszać.
  7. Na koniec dodać ubite wcześniej białka i delikatnie wymieszać za pomocą łyżki.
  8. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia a boki wysmarować masłem. Przelać masę do tortownicy i delikatnie wyrównać.
  9. Piec 45-50 minut.
  10. Po upieczeniu zostawić ciasto do wystygnięcia. Kiedy będzie wystudzone wyjąć z tortownicy. Udekorować cukrem pudrem i uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów.