Ciasteczka owsiane z suszoną morelą i żurawiną

Składniki:
  • 1 szkl. suszonych moreli  Wiodącej Marki
  • ½ szkl. suszonej żurawiny  Wiodącej Marki
  • ¾  szkl. mąki
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ¾ kostki (150 g) masła  Wiodącej Marki (w temp. pokojowej)
  • 6 łyżek cukru trzcinowego
  • 2 jajka  Wiodącej Marki (w temp. pokojowej)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 szkl. płatków owsianych górskich
Sposób przygotowania:
  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180 st. C. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Suszoną morelę pokroić w drobną kosteczkę. Mąkę przesiać wraz z sodą oczyszczoną do osobnej miski.
  3. W dużej misie utrzeć masło z cukrem trzcinowym. Dodawać po jednym jajku, a następnie kolejno: ekstrakt waniliowy, mąkę z sodą, płatki owsiane i morele z żurawiną – wymieszać.
  4. Masę rozkładać po jednej łyżce na blasze (można gałkownicą), zachowując odstępy.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 min., aż ciasteczka lekko się zezłocą. Gotowe ostudzić na kratce.

 

Polecamy
Ustawienia ciastek
Ustawienia ciastek
Korzystamy z plików cookies.
Dostosuj Odrzuć wszystko Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody.
Tutaj możesz zmienić ustawienia zgód. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek