Bigos staropolski

Składniki:
  • 200 g wędzonego boczku TRADILEGE
  • 200 g wołowiny
  • 200 g łopatki wieprzowej
  • 3 kiełbasy czerwone
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 50 g suszonych grzybów
  • 2 listki laurowe RUSTICA
  • 2 ziela angielskie RUSTICA
  • 5 ziaren pieprzu RUSTICA
  • 1 ziarenko owocu jałowca
  • 1 litr wrzącej wody
  • 120 g śliwek suszonych TABLIER BLANC
  • 1 kwaśne jabłko
  • sól
  • pieprz
Sposób przygotowania:
  1. Boczek pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka z grubym dnem. Smażyć na średnim ogniu, pod przykryciem, przez około 15 minut, aż tłuszcz się wytopi, a boczek ładnie się zarumieni. Wołowinę, oraz wieprzowinę również pokroić w kostkę i dodać do garnka. Przyprawić solą i pieprzem i smażyć pod przykryciem na średnim ogniu przez około 20 minut, aż ładnie się zarumieni, co jakiś czas mieszając.
  2. W międzyczasie kiełbasę pokroić w plasterki i podsmażyć na osobnej patelni. Kiełbasę dodać do garnka z mięsem.
  3. Zwiększyć ogień i zacząć dodawać stopniowo kapustę kiszoną. Dodać suszone grzyby oraz przyprawy. Następnie wlać wrzącą wodę, wymieszać i zagotować. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez około 1 godzinę, co jakiś czas mieszając. Zdjąć z ognia, ostudzić i odstawić w chłodne miejsce.
  4. Drugiego dnia bigos podgrzać, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez godzinę,  co jakiś czas mieszają. Ponownie ostudzić i odstawić w chłodne miejsce
  5. Trzeciego dnia ponownie zagotować bigos. Śliwki wypłukać i pokroić w cienkie paseczki. Jabłko obrać, drobno pokroić.  Dodać do bigosu. Gotować na małym ogniu przez około 45 minut.
  6. Podawać z ulubionym pieczywem, lub z ziemniakami.
Polecamy
Ustawienia ciastek
Ustawienia ciastek
Korzystamy z plików cookies.
Dostosuj Odrzuć wszystko Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody.
Tutaj możesz zmienić ustawienia zgód. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek