Miodowiec

Składniki: Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej TABLIER BLANC
  • 200 g masła (zimnego)
  • 3 łyżki miodu NID D'ABEILLE
  • 2 jaja z wolnego wybiegu Wiodąca Marka
  • szczypta soli
Krem:
  • 8 łyżek kaszy manny COMPTOIR DU GRAIN
  • 750 ml mleka
  • 100 g miodu NID D'ABEILLE
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 200 g masła ( w temperaturze pokojowej)
Dodatkowo to przełożenia:
  • 150 g powideł śliwkowych DOUCEUR DU VERGER
Polewa:
  • 150 ml śmietanki 30 %
  • 100 g gorzkiej czekolady cukierniczej TABLETTE D'OR
Dodatkowo do dekoracji:
  • 100 g orzechów laskowych TABLIER BLANC
Sposób przygotowania:

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
  2. Mąkę wymieszać z cukrem, solą i sodą. Dodać kawałki zimnego masła i posiekać. Następnie dodać jaja i miód, po czym szybko zagnieść, aż powstanie gładkie, i elastyczne ciasto.
  3. Ciasto podzielić na 4 równe kawałki, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 30 minut.
  4. Okrągłą blachę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na blacie oprószonym mąką rozwałkować pierwszy kawałek ciasta o wymiarach dna formy. Rozwałkowane ciasto przełożyć do blachy. Wyrównać brzegi. Piec około 15 minut, aż ciasto zrobi się złote. Powtórzyć czynność z pozostałymi kawałkami ciasta.
  5. W garnku zagotować mleko z miodem i kaszą, cały czas mieszając. Masa powinna zgęstnieć i przybrać konsystencję budyniu. Masę przykryć folią spożywczą, tak, żeby dotykała jego powierzchnię i odłożyć do wystudzenia.
  6. Masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną, bardzo puszystą masę. Do utartego masła dodawać łyżka po łyżce, ostudzoną masę z kaszą. Zmiksować do powstania gładkiego kremu. Na sam koniec miksowania dodać ekstrakt waniliowy.
  7. Kiedy blaty ciasta są już upieczone i ostudzone, można zacząć składać ciasto. Pierwszy blat ciasta posmarować warstwą powideł, a następnie warstwą kremu. Postąpić tak samo z kolejnymi dwoma blatami. Przykryć czwartym blatem.
  8. Przygotować polewę. W garnuszku podgrzać śmietankę do wrzenia, zdjąć z ognia i dodać posiekaną drobno czekoladę. Odczekać 3 minuty, a następnie wymieszać dokładnie do powstania gęstej polewy.
  9. Wierzch ciasta polać przygotowaną wcześniej polewą i ozdobić posiekanymi orzechami.
  10. Przed podaniem, ciasto włożyć na kilka godzin do lodówki.
Polecamy
Ustawienia ciastek
Ustawienia ciastek
Korzystamy z plików cookies.
Dostosuj Odrzuć wszystko Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody.
Tutaj możesz zmienić ustawienia zgód. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek