Kurczak glazurowany

Składniki:
  • 4 piersi z kurczaka
  Składniki na marynatę:
  • 2 łyżki sosu sojowego TABLES DU MONDE
  • 3 łyżki miodu NID D'ABEILLE
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 3 łyżki powideł śliwkowych DOUCEUR DU VERGER
 Sezamowy ryż:
  • 200 g ryżu jaśminowego COMPTOIR DU GRAIN
  • garść posiekanej dymki
  • 1 łyżka białego sezamu TABLIER BLANC
  • 2 łyżki czarnego sezamu
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki octu ryżowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • sól do smaku
Orientalna sałatka z ogórka i marchewki:
  • 1 ogórek szklarniowy
  • 1 marchewka
  • 1/2 cebuli
  • garść sezamu
  • kiełki rzodkiewki
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 4 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżki brązowego cukru TEVA
  • 2 łyżki oleju sezamowego
Sposób przygotowania:
  1. Dzień wcześniej zamarynować kurczaka. Wszystkie składniki marynaty przełożyć do rondla i zagotować . Zdjąć z ognia i ostudzić. W przygotowanej marynacie, marynować kurczaka przez całą noc.
  2. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego. Pozostałą marynatę odstawić na później. Kurczaka piec około 25 minut, podlewając pozostałą marynatą kilka razy podczas pieczenia.
  3. Po tym czasie wyjąć danie z piekarnika. Kurczaka wyłożyć na deskę i odstawić do odpoczęcia na 10 minut. Po tym czasie można przystąpić do krojenia mięsa.
  4. Marynatę która została z pieczenia mięsa zlać do rondelka i gotować do zredukowania sosu.

Sezamowy ryż:

  1. Ryż dokładnie wypłukać. Ugotować w wodzie w proporcji 1:2. Na dużej patelni rozgrzać olej rzepakowy. Wrzucić posiekaną dymkę, cukier, sezam i chwilę podsmażać. Dodać ocet ryżowy i odparować. Dodać ryż i smażyć około 3 minut. na koniec przyprawić solą i olejem sezamowym.

Sałatka orientalna:

  1. Sos sojowy, ocet ryżowy i cukier, gotować na małym ogniu, do rozpuszczenia się cukru. Zdjąć z ognia i przestudzić.
  2. Ogórka przekroić na pół, wybrać pestki i pokroić w bardzo cienkie paski. Marchewkę pokroić w zapałki. Cebulę pokroić w bardzo drobne plasterki.
  3. Do miski przełożyć ogórki, marchewkę i cebulę, zalać marynatą, dodać olej sezamowy i sezam. Wymieszać, i odstawić Przed podaniem sałatkę udekorować kiełkami rzodkiewki.
  4. Plasterki kurczaka podawać z sosem, ryżem sezamowym i orientalną sałatką.
Polecamy
Ustawienia ciastek
Ustawienia ciastek
Korzystamy z plików cookies.
Dostosuj Odrzuć wszystko Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody.
Tutaj możesz zmienić ustawienia zgód. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek