Pieczone bataty po meksykańsku

Składniki: Faszerowane bataty: • 4 średnie bataty • 1 łyżeczka oliwy z oliwek KWINTESENCJA SMAKU • 1 cebula • 1/2 czerwonej papryki • 1 puszka czerwonej fasoli NOTRE JARDIN • 1 puszka kukurydzy NOTRE JARDIN • sól RUSTICA • pieprz RUSTICA Sos pomidorowy: • 1 puszka pomidorów NOTRE JARDIN • 3 ząbki czosnku • 1 cebula • 1 liść laurowy • 1 łyżeczka ziół prowansalskich • sól RUSTICA • pieprz RUSTICA • oliwa z oliwek KWINTESENCJA SMAKU   Guacamole: • 2 dojrzałe awokado • sok z limonki • 2 ząbki czosnku • sól   Dodatkowo:
  • Świeża kolendra
  • Ser grano padana LES CROISES
  • Świeży szczypiorek
  • Sok z limonki
  • płatki chilli
Sposób przygotowania:
  1. Bataty umyć i nakłuć kilka razy widelcem. Wyłożyć na blachę i piec w temperaturze 220 stopni przez ok. 50 minut.
  2. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć na średnim ogniu ok. 3 minut, dodać pokrojoną w kostkę paprykę i dalej smażyć do momentu aż papryka zmięknie. Przyprawić solą i pieprzem. Odstawić.
  3. Kiedy słodkie ziemniaki są już upieczone, odstawić je na kilka minut do ostudzenia. Następnie przekroić na pół i za pomocą łyżki wydrążyć wgłębienia.
  4. Miąższ z  batatów dodać na patelnię z cebulą i papryką. Dodać odsączoną kukurydzę i czerwoną fasolę. Wymieszać. Spróbować w razie potrzeby przyprawić do smaku.
  5. Wydrążone bataty posmarować oliwą z oliwek. Napełnić farszem i posypać serem.
  6. Piec w temperaturze 220 stopni przez około 5-10 minut.
  7. Sos pomidorowy: Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy z oliwek. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Smażyć około minuty, dodać czosnek pokrojony w cienkie plasterki. Smażyć kilka minut na małym ogniu, uważając żeby nie przypalić czosnku. Dodać pomidory w puszce i przyprawy. Gotować do uzyskania gęstego sosu.

 

Guacamole:

  1. Awokado obrać, miąższ wyjąć do miski, dodać rozdrobnione ząbki czosnku, sok z limonki i sól. Rozgnieść za pomocą widelca. Do czasu podania przykryć pestkami  z awokado, żeby sos nie sczerniał.
  2. Upieczone bataty posypać listkami kolendry, szczypiorkiem i płatkami chilli. Podawać z sosem pomidorowym, guacamole i sokiem z limonki.
Polecamy
Ustawienia ciastek
Ustawienia ciastek
Korzystamy z plików cookies.
Dostosuj Odrzuć wszystko Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody.
Tutaj możesz zmienić ustawienia zgód. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek