Sernik waniliowo-czekoladowy

Składniki: Kruchy spód:
  • 1 szklanka zmielonych herbatników Petit Beurre maślanych
  • 1/2 szklanki zmielonych migdałów łuskanych
  • 1 łyżka stopionego masła
Masa serowa:
  • 250 g sera mascarpone LES CROISES
  • 250 g twarogu śmietankowego trzykrotnie mielonego
  • 4 jajka WIODĄCA MARKA
  • 1 i 1/4 szklanki cukru TEVA
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 75 g czekolady gorzkiej 64% TABLETTE D’OR
Polewa:
  • 100 g czekolady gorzkiej 64% TABLETTE D’OR
  • 2 łyżki masła LES CROISES
Sposób przygotowania:
  1. Tortownicę o średnicy 22 cm wysmarować masłem. Zmielone herbatniki i migdały wymieszać ze stopionym masłem i powstałą masą dokładnie wykleić dno i częściowo boki tortownicy. Schłodzić w lodówce na czas przygotowywania masy serowej.
  2. Czekoladę (75 g) roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić do wystygnięcia.
  3. Ser mascarpone i serek śmietankowy utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Dodawać po jednym jajku ciągle ucierając. Na koniec wymieszać z mąką ziemniaczaną.
  4. Masę serową podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać roztopioną czekoladę i dokładnie wymieszać.
  5. Rozgrzać piekarnik do 160 stopni.
  6. Tortownicę owinąć z zewnątrz folią aluminiową. Na schłodzony kruchy spód przełożyć najpierw masę czekoladową, a na nią wylać masę waniliową.
  7. Piec godzinę i 10 minut. Po upieczeniu pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  8. 100 g czekolady gorzkiej roztopić w kąpieli wodnej. Dodać masło i wymieszać. Powstałą polewą czekoladową udekorować gotowy sernik.

 

Polecamy
Ustawienia ciastek
Ustawienia ciastek
Korzystamy z plików cookies.
Dostosuj Odrzuć wszystko Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody.
Tutaj możesz zmienić ustawienia zgód. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek