Gulasz z boczkiem

Składniki:
  • 250g boczku wędzonego BIO WM
  • 1,5 kg mięsa wołowego na gulasz
  • 1/4 szklanka mąki
  • 2 kostki bulionowe warzywne bio WM
  • sól
  • pieprz czarny mielony BIO WM
  • 1 kg małych ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 4 marchewki
  • 2 garście natki pietruszki
Sposób przygotowania:
  1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Duży garnek żaroodporny postawić na ogniu, dodać pokrojony w kostkę boczek. Smażyć do momentu, aż boczek zrobi się chrupiący. Boczek przełożyć na talerzyk.
  2. W garnku pozostawić tylko 2 łyżki tłuszczu z boczku.
  3. Mięso wołowe pokroić na kawałki, przyprawić solą i pieprzem. Połowę mięsa przełożyć do garnka i obsmażać na dużym ogniu z dwóch stron na złoto brązowy kolor. Mięso odłożyć, powtórzyć to samo z drugą częścią mięsa. Zdjąć mięso z garnka, odłożyć.
  4. Do garnka przełożyć pokrojoną w kostkę cebulę, przyprawić solą i pieprzem i podsmażać aż cebula zmięknie i zbrązowieje.
  5. Do garnka z powrotem przełożyć obsmażone wcześniej mięso. Dodać mąkę i koncentrat pomidorowy, podsmażać przez minutę, mieszając.
  6. Kostki bulionowe rozpuścić w 1 litrze wody. Bulionem zalać mięso w garnku, dodać tymianek, przykryć i umieścić w piekarniku na 2 godziny.
  7. Po dwóch godzinach do garnka dołożyć pokrojone w półplasterki marchewki, ziemniaki przekrojone na pół i połowę podsmażonego boczku. Ponownie umieścić w piekarniku i piec przez kolejną godzinę. Podawać posypane pozostałym boczkiem i posiekaną natką pietruszki.
Polecamy
Ustawienia ciastek
Ustawienia ciastek
Korzystamy z plików cookies.
Dostosuj Odrzuć wszystko Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody.
Tutaj możesz zmienić ustawienia zgód. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek