Zapiekanka warzywna

Składniki: Warstwa ziemniaczana:
  • 7 średniej wielkości ziemniaków
  • 50 g masła LES CROISES
  • 1/4-1/2 szklanki mleka
  • sól
  Warstwa warzywna:
  • oliwa z oliwek RUSTICA
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 marchewki
  • 2 laski selera naciowego
  • 500 g pieczarek
  • 1 puszka soczewicy NOTRE JARDIN
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich RUSTICA
  • 1 pomidor
  • 1 szklanka mrożonego groszku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki czerwonego wina WM
  • 1 szklanki bulionu
Sposób przygotowania:
  1. Ziemniaki obrać i ugotować z dodatkiem soli do miękkości. Odsączyć z wody, dodać masło, ugnieść, stopniowo dodawać mleko do uzyskania gładkiego puree.
  2. Cebulę, marchewki, seler naciowy, pieczarki i pomidor pokroić w drobną kostkę. Czosnek posiekać. Na dużej patelni z grubym dnem rozgrzać oliwę z oliwek. Wrzucić cebule i podsmażać na średnim ogniu przez kilka minut. Dodać czosnek i smażyć 30 sekund. Następnie dodać marchewkę i seler naciowy i smażyć kolejne kilka minut co jakiś czas mieszając. Kiedy warzywa się podsmażą dodać pieczarki i smażyć kolejne kilka minut. Pieczarki mogą puścić wodę, należy wtedy tę wodę odparować i smażyć do momentu gdy pieczarki zaczną się rumienić.
  3. Dodać wino i gotować na dużym ogniu aż alkohol odparuje. Następnie dodać bulion, pomidora, koncentrat pomidorowy i przyprawy, gotować kilka minut na średnim ogniu bez przykrycia. Odlać około 1/4 szklanki płynu z patelni i rozmieszać w nim mąkę, dodać do patelni. Na koniec wmieszać groszek i soczewicę, po minucie zdjąć z ognia. W razie potrzeby doprawić. Odstawić do przestudzenia.
  4. Kiedy warstwa warzywna i puree będą już ostudzone, wyłożyć je do naczynia żaroodpornego. Najpierw warstwa warzywna, a na nią puree. Puree wygładzić widelcem, polać delikatnie oliwą z oliwek i wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około 25-30 minut. Wierzch powinien się ładnie zapiec.
Polecamy
Ustawienia ciastek
Ustawienia ciastek
Korzystamy z plików cookies.
Dostosuj Odrzuć wszystko Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody.
Tutaj możesz zmienić ustawienia zgód. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek