Wegańskie ciasto z malinami i pistacjami

  • 9
  • 40 minut
Składniki:
  • 1 szklanka migdałów TABLIER BLANC
  • ½ szklanki pistacji niesolonych
  • 15 daktyli TABLIER BLANC
  • 1 czubata łyżka kakao EQUADOR
  • dwie szczypty soli

  2 warstwa:

  • 1 szklanka orzechów nerkowca TABLIER BLANC
  • ¾ szklanki mleka kokosowego (tylko gęsta biała warstwa) TABLES DU MONDE
  • 5 łyżek syropu klonowego TABLES DU MONDE
  • 5 łyżek oleju kokosowego BIO VILLAGE

  Dodatkowo:

  • 20 g czekolady deserowej BIO VILLAGE 2 garści pistacji niesolonych
  • 100 g malin
Sposób przygotowania:

1.Dzień wcześniej namoczyć orzechy nerkowca w zimnej wodzie, a puszkę mleka kokosowego umieścić w lodówce. Po schłodzeniu mleko kokosowe rozdzieli się na gęstą białą część oraz wodę. Do przepisu należy użyć jedynie gęstej części mleka.

2.Kwadratową formę o boku 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

3.Przygotować spód: daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na 10 minut. Po tym czasie odsączyć daktyle z wody. Do blendera przełożyć migdały i pistacje i rozdrobnić. Dodać pozostałe składniki na spód i rozdrabniać do uzyskania zwartej masy. Masę przełożyć do formy i rozłożyć dociskając delikatnie ciasto do blachy. Włożyć do zamrażarki.

4.Przygotować 2 warstwę: nerkowce odsączyć z wody i dokładnie wypłukać. Przełożyć do blendera i rozdrobnić. Dodać pozostałe składniki i blendować do uzyskania gładkiej masy. W razie potrzeby dodać więcej syropu klonowego. Masę wyłożyć na schłodzony spód. Udekorować drobno pokrojoną czekoladą, posiekanymi pistacjami i malinami. Odstawić do zamrażarki na ok. 4 godziny. Ciasto wyjąć z zamrażarki 10 minut przed podaniem.

Polecamy
Ustawienia ciastek
Ustawienia ciastek
Korzystamy z plików cookies.
Dostosuj Odrzuć wszystko Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody.
Tutaj możesz zmienić ustawienia zgód. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek