Tarta z jajkami

Składniki: Składniki na spód:
  • 250 g mąki BIO VILLAGE
  • 1 jajko POLSKA KURKA
  • 120 g masła LES CROISES
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 łyżki wody
  Składniki na masę:
  • 200 g szynki TRADILEGE
  • 200 g sera żółtego LES CROISES
  • 200 g śmietany 18 %DELISSE
  • 5 jajek POLSKA KURKA
  • pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz
  Składniki na sos jogurtowy:
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego DELISSE
  • 1 ząbek czosnku
  • Garść szczypiorku
  Dodatkowo:
  • Roszponka
Sposób przygotowania:
  1. Wszystkie składniki na ciasto umieścić w malakserze i zmiksować na jednolite ciasto. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut.
  2. Formę na tartę posmarować masłem i posypać delikatnie mąką.
  3. Ciasto rozwałkować i przenieść na formę, delikatnie docisnąć do dna i brzegów formy. Odkroić nadmiar ciasta. Ciasto ponakłuwać widelcem , przykryć papierem do pieczenia, obciążyć fasolą i piec około 10 minut w temperaturze 180 stopni.
  4. 4 jajka ugotować na twardo. Szynkę pokroić w kostkę, a ser zetrzeć na tarce. W misce wymieszać śmietanę, 1 surowe jajko, żółty ser i szynkę. Doprawić solą i pieprzem. Dodać posiekany szczypiorek i wymieszać.  Nadzienie przełożyć na podpieczony spód. Na nadzieniu ułożyć plasterki jajka.
  5. Zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.
  6. Podawać ze świeżą roszponką i sosem jogurtowym.
Polecamy
Ustawienia ciastek
Ustawienia ciastek
Korzystamy z plików cookies.
Dostosuj Odrzuć wszystko Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody.
Tutaj możesz zmienić ustawienia zgód. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek