Ratatouille

Składniki:
  • 1 bakłażan
  • 1 duża cebula
  • oliwa z oliwek Rustica (ok. 6 łyżek)
  • 3 ząbki czosnku
  • 250 g pieczarek
  • 1/4 łyżeczki płatków chilli
  • 2 żółte papryki
  • 2 cukinie
  • 1 puszka pomidorów Notre Jardin
  • 4 gałązki świeżego tymianku
  • 2 garści świeżej bazylii
  • sól Rustica
  • pieprz Rustica
Sposób przygotowania:
  1. Bakłażana, cukinię i paprykę pokroić w kostkę. Pieczarki przekroić na 4, czosnek pokroić w plasterki, a cebulę drobno posiekać.
  2. W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę. Podsmażyć na niej bakłażana oraz cebulę, przyprawić solą i pieprzem, po chwili dodać czosnek i podsmażać jeszcze około minuty. Odłożyć do miski.
  3. W tym samym garnku podsmażyć pieczarki z płatkami chilli, odłożyć do miski z bakłażanem.
  4. Następnie podsmażyć cukinię z papryką. Gdyby była taka potrzeba dolać oliwy. Gdy cukinia i papryka będą już zarumienione, dodać do nich podsmażony wcześniej bakłażan i pieczarki.
  5. Dodać pomidory i gałązki tymianku. Dobrze wszystko wymieszać, doprowadzić do wrzenia i dusić około 15-20 minut.
  6. Po tym czasie zdjąć potrawę z ognia, usunąć tymianek, dodać posiekaną bazylię, w razie potrzeby doprawić do smaku.
Polecamy
Ustawienia ciastek
Ustawienia ciastek
Korzystamy z plików cookies.
Dostosuj Odrzuć wszystko Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody.
Tutaj możesz zmienić ustawienia zgód. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek